Nisan 25, 2022
Hisse senedi alımı ve hisse senedi satımı; dolara, altına yada dövize yatırım yapmayıp borsa üzerinden kȃr elde etmek isteyen alıcıların, şirketlere belli yüzdelik oranında ortak olması işlemidir. Bu hisse senedi alım-satım işlemeleri borsa üzerinde işlem gördüğünden bu işe borsa hakkında bilgi vermekle başlayabiliriz.
Borsa hisse senedi ticaretinin yapıldığı, alıcı ile satıcıyı bir araya getiren “sanal bir pazar” olarak tanımlanabilir. Borsa üzerinde işlem gören şirketler vardır. Ve bu şirketler belirli miktarda hisselerini halka açarak belirli yüzdeliklerle alıcıları kendilerine ortak etmiş olurlar. Bu durum şirketler için de kazançlıdır. Çünkü bankadan kredi çekerek alınan para faiziyle geri ödenmektedir. Ancak belirli yüzdeliklerle şirkete ortak almak dışarı çıkacak para işlemini ortadan kaldırmaktadır.
Hisse senedi alımı yapılmadan önce yapılması gereken ilk işlem aracı kurumun seçilmesidir. Aracı kurum alıcı ile satıcı arasında ara buluculuk işlemlerini yapan ve alıcıyı piyasa hakkında bilgilendiren anonim kuruluşlardır. Aracı kurumların aracılık işlemlerini gerçekleştirebilmesi için Sermaye Piyasası Kurulu’ndan gerekli yetki belgesine sahip olması gerekir. Ülkemizdeki aracı kurumlar; çeşitli bankalar, gayrimenkul şirketleri ve bu belgeye sahip şirketlerin tamamıdır. Güncel aracı kurumlara Borsa İstanbul resmi web adresinden ulaşılabilir.
Aracı kurumu bulunduktan sonra bu kurum üzerinden bir yatırım hesabı açılır. Yatırım hesabınızı internet üzerinden, eğer aracı kurumu banka olarak seçtiyseniz banka şubelerinden yada diğer kurumlar için gerekli temaslara geçerek yatırım hesabınızı açabilirsiniz. Yatırım hesabı da açıldıktan sonra yapılması gereken hesaba para yatırmaktır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta alınması istenen hisse senedi tutarıyla birlikte komisyon ücretinin de hesapta bulunması zorunluluğudur. Yani aracı kurumlar yaptıkları işlem başına bizden komisyon ücreti keserler. Alınacak hisse senedi belirlenip komisyon ücretiyle hesaba yatırıldıktan sonra aracı kuruma “satın al” emri verilir.
Bu satın al işlemi 2 şekilde gerçekleşir. Bunlardan ilki serbest satın al emridir ki almak istediğiniz hisse senedinin hisse fiyatı ne kadar olursa olsun bu işlemi gerçekleştir demektir. Örneğin yatırım hesabınızda 200 TL var, alacağınız hisse senedi 20 lira da olsa 100 lira da olsa onu al diyorsunuz. Yani satın alma fiyatına bir sınırlandırma koymuyorsunuz.
İkincisi limitli satın al emridir. Burada satın alacağınız en yüksek tutarı kendiniz belirlemektesiniz. Yine bir örnekle açıklayacak olursak hesabınızda 200 lira var belirlediğiniz hisse fiyatına en yüksek 100 lira satın alma limiti koydunuz. Bu fiyata kadar hisse senedi ne kadar olursa olsun (ister 20 lira, ister 50 lira) satın alma işlemi gerçekleşir. Ancak hisse senedi fiyatı 101 lira ise o zaman satın alma geçekleşmez, hisse fiyatının düşmesi beklenir.
Aracı kurumlara vereceğimiz sat emriyle birlikte satım işlemleri gerçekleşir. Bu emir 2 farklı şekilde gerçekleşir. Bunlardan ilki serbest sat emridir ki satacağınız hisse senedine satış fiyatı biçmezsiniz. Borsa İstanbul üzerindeki anlık fiyat üzerinden satış işlemi gerçekleşir. İkincisi limitli satış emridir. Satacağınız hisse senedinin fiyatını siz belirlersiniz. Aynı fiyattı veren al emri ile karşılaşan sat emrinde satış işlemi gerçekleşir.
Hisse Senedi Nasıl Alınır? Nasıl Satılır?
Yorum Yaz